Halkla İlişkiler ve Tanıtım Programı çalıştığı kurumun tanınmasını, çalışmalarına karşı insanlarda olumlu izlenimler uyandırmasını, çevresiyle iyi ilişkiler kurmasını ve saygınlığını artırmasını sağlamak amacıyla gerekli çalışmaları yapacak elamanlar yetiştirir.
Bu bölüm mezunları çalıştığı kurumu tanıtıcı raporlar, haber bültenleri, resimli broşürler hazırlar, Kurumun çalışmalarının ve etkinlik alanlarının basın, radyo ve televizyon aracılığı ile halka tanıtılmasını sağlar, Konferans, seminer, sergi, basın toplantısı, yıldönümü gibi kültürel ve sosyal etkinlikleri düzenler, Yöneticilerin konuşma ve yazışmalarını inceler, Kurumla ilgili izlenimleri takip ederek kurumun daha iyi tanıtılmasını ve saygınlığının artırılmasını sağlayacak çalışmalar yapar.
Halkla ilişkiler ve tanıtım elemanı olmak isteyenlerin; İnsanlarla iyi ilişkiler kurabilen, Araştırma merakı olan, Dışa dönük, girişken, Dış görünümüne önem veren, Güzel ve etkili konuşma yeteneğine sahip kimseler olması gerekir.
Halkla ilişkiler ve tanıtım elemanı genellikle büro ortamında oturarak çalışır. Bazen de büro dışında konferans, seminer gibi kültürel ve sosyal nitelikteki etkinliklerde görev alabilir. Kişi çalışırken, yöneticilerle, meslektaşlarıyla, kurum elemanlarıyla ve kurumla ilişkisi olan diğer insanlarla iletişim halindedir.
Meslek eğitimi üniversitelere bağlı İletişim Fakültelerinin "Halkla İlişkiler ve Tanıtım", "Halkla İlişkiler", "Halkla İlişkiler ve Reklamcılık", "Reklamcılık ve Halkla İlişkiler" bölümlerinin yanında Meslek Yüksekokullarında ön lisans eğitimi olarak da verilmektedir.
Bu programın eğitim süresi 2 yıldır. Eğitim süresince öğrencilere Yabancı Dil, Ekonomi, İletişim Bilimlerine Giriş, Örgüt Teorisi, Siyasal Düşünceler Tarihi, Siyaset Bilimi, Tanıtım Yöntemi ve Teknikleri, Pazarlama ve Reklamcılık, Örgüt Psikolojisi, Siyasi İletişim, Kişiler Arası İletişim, Yazma Yöntemleri, Eleştirel Teoriler, Halkla İlişkiler Uygulamaları, Reklam Tasarımı, Kamu Kuruluşlarında Halkla İlişkiler, İçerik Analizi, Güzel Konuşma gibi dersler okutulmaktadır.

Halkla ilişkiler ve tanıtım elemanı kamu ve özel kurum ve kuruluşlarda görev yapabilirler. Özellikle özel sektörde hemen hemen tüm büyük şirketlerin halkla ilişkiler birimi vardır. Kendisini iyi yetiştirmiş ve en az bir yabancı dili iyi derecede bilen bir "Halkla İlişkiler ve Tanıtım Elemanı" geniş iş olanaklarına sahiptir.